15. Om dagens orättsliga fastighetstaxering och fastighetsskatt

Boken utkom 2006
”Kapitel 5: Fastighetsskatten
I den nuvarande politiska ekonomin kan politiker godtyckligt ”bötesbelägga” vilka företeelser de vill med skatter: olja, elektricitet, koldioxid, sjö- och havsutsikt m.m. Statspolitikerna ruvar på en skattesvamp med enorm uppsugningsförmåga, som de nyttjar samvetslöst, eftersom ingen skattegräns finns i grundlagen.

Ett av de mest befängda exemplen är fastighetsskatten, vilken är en oförtäckt konfiskation av åratals trygghetssparande hos medborgarna. Ett av de groteska argumenten för fastighetsskatten är att huset inte går att flytta ur landet och därför är ett lämpligt skatteobjekt. Detta gäller möjligen de superrika, men knappast medelklassen eller socialgrupp tre. Taxeringsvärdet är ett fiktivt värde, ett rent påhitt, baserat på det pris som en köpare kan tänkas vilja betala för fastigheten. Men alla fastigheter kan ju inte köpas upp, eftersom det inte finns så många köpare.

Om en fastighet i ett område säljs mot en frikostig köpeskilling, så blir automatiskt tusentals andra fastigheter i området upptaxerade, trots att de varken avses att försäljas eller att köpare finns. Fastighetsskatten gynnar fastighetsspekulationen. Nya skatter tillkommer med jämna mellanrum, men det har aldrig hänt att några skatter tagits bort. I stället bakar man in namngivna skatter i andra skatter.

Skulle alla fastigheter utbjudas till försäljning, skulle priserna sjunka, eftersom ingen då vill köpa till det pris som staten åsatt genom taxeringsvärdet. Sänker man i sådana fall taxeringsvärdet? Ingalunda, eftersom det är det högsta priset som är riktvärde för taxeringen. Och skulle ändå mot all förmodan detta ske, så kan man alltid höja fastighetsskatten med några procent, så att den tidigare avgälden kvarstår.

Bara för att ett enda hus säljs till ett fantasipris, straffas alla andra boende i området för detta med höjda skatter, vilket sänker levnadsstandarden för dem som bor kvar, tills de inte längre orkar med den ekonomiska belastningen och tvingas flytta. Exempel på högre taxeringsvärde än försäljningspris är inte ovanligt i dag. Detta är inget annat än rättsvidrig myndighetsutövning, sanktionerad av politiker med för ändamålet påhittade lagar(1).

Man bör också komma ihåg att inte endast villor beskattas. Även hyreshus, varför alla måste skatta för att vi måste bo, även de fattigaste. Men det är inte fastighetsägaren som betalar skatten; den skjuts över på hyran. Det är bl.a. därför politikerna inrättar bostadsbidrag så att fastighetsägaren får ut maximal vinst.

(1) Den bisarra fastighetstaxeringen får sin förklaring endast om ett tidigare social- demokratiskt förslag betraktas, nämligen att förstatliga allt boende. Staten skall äga alla bostäder och hyra ut dessa till medborgarna. Ett samtidigt förslag från samma källa var att alla bilar skulle ägas av staten och hyras ut till medborgarna. Bilparken skulle då reduceras avsevärt genom att man kunde hyra bil endast när man behövde en. (källa: Bill McKibben: Naturens undergång, Wiken, 1990).

En företrädare för regeringen (Knut Rexed) tycker att personer som inte kan betala fastighetsskatten, kan låna pengar i banken för att betala denna (radiointervju 1999). I november 2000 uttalar finansministern Bosse Ringholm samma uppfattning. Yvonne Ruwaida (mp) instämmer. I DN 12 december 2000 uttalar tekn. dr. i fastighetsekonomi vid KTH Mats Wilhelmsson att: “Det kan gå bra att låna till skatten. Banken blir då delägare i dödsboet”. Det framgår inte huruvida Mats Wilhelmsson ingår i redaktionen för KTH:s spextidning Blandaren.

5.2 Fler politiskt orättsliga förslag

Det politiska vansinnet fortsätter så länge som vi inte säger ifrån. Individens självständighet i dagens Sverige verkar nästan ha gått fullständigt förlorad och solidaritet har helt tappat sin reella betydelse. För att motivera fastighetsskatten sa dåvarande finansministern Bosse Ringholm att om man hyr ut sin bostad, så får man en inkomst. Onekligen riktigt; men var man själv skall bo, förklarar han inte. Kanske menar han att man kan tälta?

Som om inte eländet med fastighetsskatten räckte, införde politikerna också en begravningsskatt (?). Den är påpassligt inpassad bland de övriga skatterna, eftersom man inser att den pågående konfiskationen av medborgarnas pengar och fastigheter leder till standardiserade begravningskostnader i statens regi och att medborgarna själva inte kommer att få råd med de gamla begravningsritualerna. Ovanpå detta kommer ”moms” på begravningskostnaderna.

Ett av de senaste skatteförslagen är 400 kr per ko/år, den s.k. rap & pruttskatten med anledning av idisslares utsläpp av metangas! Här finns många möjligheter att ta ut metanskatt.

Metan (CH4) är 21 ggr effektivare som växthusgas än koldioxid (CO2). Den senare kan dock delvis motverkas genom trädplantering.

Men regnskogarnas skövling lämnar mängder av döda träd, som innebär ett himmelrike för termiter som förökas i en omfattning som är ofattbar i den tidigare orörda ekologiska skogen. För närvarande uppgår mängden termiter motsvarande ett halvt ton per varje människa på planeten. En ordinär termitstack producerar 5 liter metan i minuten. Därtill kommer risodlingar, 115 miljoner ton/år, soptippar, metanisar i permafrosten och havsbottnar (50 miljarder ton). Om man bränner metan reduceras växthuseffekten 21 ggr, vilket den allvetande socialdemokratiska regeringen dock förbjuder av okänd anledning (källa: Bill McKibben: Naturens undergång, Wiken, 1990).

Och exemplen kan förstås göras fler.

Annonser

Om tidfaktorekonomi

Interested in new economical ideas - to save the world!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 15. Om dagens orättsliga fastighetstaxering och fastighetsskatt

  1. benjamingustafsson skriver:

    Nu är iofs den del av fastighetsskatten som är på marken i själva verket den bästa skatten. Den belastar inte ens markköparen. Den gör boendet lika mycket billigare som den belastar markköparen.

    Det är den bästa gåvan till nästa generation som går att göra. Ge nästa generation en ickebelastande skatt, och dessutom minska skatterna som belastar individer när de gör något samhällsnyttigt. Minska skatterna på arbete för alla.

    http://www.landskatt.se/1/post/2012/12/en-avgift-som-inte-skapar-merkostnader.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s