2. Medlöperiets psykologi

BOKEN utkom 2006
”Författarens förord:
Ett märkligt fenomen är människors benägenhet att ansluta sig till diverse och ofta helt konträra idéer. Världen kan i stort sägas vara uppdelad i en kapitalistisk del och en socialistisk del. Detta måste rimligtvis ha en förklaring. Bortsett från människors konstitutionella egenskaper som begåvning och intellektuella förutsättningar, är troligen social styrning och propagandistisk påverkan den största anledningen till den kunskapsbrist som gör det omöjligt för flertalet att själv avgöra hur väl vissa idéer överensstämmer med verkligheten.

Man behöver bara påminna sig de stora världsideologierna; socialismen, kommunismen, kapitalismen och nationalsocialismen och hur samtliga dessa idéeruptioner slutat i katastrofer av blod och mänskligt lidande för hundratals miljoner människor, där främst intellektuella och självtänkande individer drabbats. Hur kan det komma sig att hundratals miljoner människor enhälligt anslutit sig till dessa idévärldens förvillelser och kognitiva kortslutningar, som samtliga eskalerat till rena vansinnigheter? Än i denna dag finns stora grupperingar som fortsätter i samma spår, trots facit.

Ett exempel, visserligen av mindre omfattning ännu, är Attack-rörelsen med hävdande av Tobinskatten som verksamt medel mot den eskalerande kapitalismen. I själva verket är Attacks ideologi ett konserverande av kapitalismen, eftersom Tobinskatten kräver fortsatt spekulation i finansvärlden för att avkastningen skall kunna uppbäras. Inte oväntat accepterar storfinansen denna blygsamma skatt på finansiella transaktioner, en marginell pålaga för att kunna fortsätta med utsugningen. Varifrån kommer de pengar som krävs för att sprida dylika förvillelser?

Vänstern har under långa tider betraktat näringslivet som arbetarklassens fiende som försökt få ut så mycket pengar som möjligt av verksamheten. Arbetarna å sin sida har också försökt få ut så mycket pengar som möjligt utan hänsyn till om detta betytt konkurs för småföretaget med vidhängande arbetslöshet. Man har alltså betraktat alla företagare som utsugare, stora som små.

Men det föreligger en markant skillnad mellan stora och små företag. I de stora monopolföretagen är styrelsen inte aktivt medverkande i realproduktionen, men lyfter orimliga löner och har absurda privilegier, medan småföretagets ägare oftast aktivt arbetar på samma nivå som de anställda. Småföretagaren är också den unika idéska- paren eller uppfinnaren till sin verksamhet. Utan dennes specifika och kreativa förmåga blir det ingen verksamhet. Tar man död på småföretagarens möjligheter att existera på sin talang, dödar man också nya uppfinningar, vilket på sikt innebär kreativ stagnation. Detta gynnar naturligtvis storföretagets möjlighet att sälja sina alltmer åldrande produkter, eftersom vinstmaximering sätter stopp för utveckling.

Företagsamhet är villkor för välfärd och social trygghet, och Saltsjöbadsavtalet 1938 blev en ödesuppgörelse där i praktiken småföretagsamheten måste utrotas för att storföretagen skulle få monopol på marknaden. Villkoret för att kunna uppfylla avtalet med LO:s medlemmar var att ingen konkurrens fick förekomma om storfinansen skulle kunna betala högre löner. Storföretagandets målsättning har i alla tider varit vinstmaximering, d.v.s. sekunda produkter till höga priser, i stället för prima kvalitet.

Tidfaktorekonomin, som är denna boks budskap, gynnar småföretagandets och uppfinnandets möjligheter. Sveriges femtiotusen uppfinnare ges då möjlighet att själva exploatera nya uppfinningar och skapa arbetstillfällen här hemma, istället för att sälja nyheterna till utlandet och skapa arbetsmöjligheter där, eller få uppfinningarna uppköpta och nedlagda av storföretag.

Tidfaktorekonomi är byggd på värdebasläran som är giltig över hela planeten genom sin naturlagsanknytning och kan därför öka verkningsgraden i hela världen med full sysselsättning, välfärdshöjning, och konfliktlösning och fredsskapande som resultat”.

Annonser

Om tidfaktorekonomi

Interested in new economical ideas - to save the world!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 2. Medlöperiets psykologi

  1. tidfaktorekonomi skriver:

    Sverige och Portugal – de enda länderna i Europa där antalet företagare minskat de senaste 15 åren: LÄS artikel i Ekonomifakta – http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2011/Januari/Manga-foretag-men-fa-foretagare/, och detta trots alla ansträngningar (med medförande kostnader för skattebetalarna) som regeringen gjort de senaste åren./Anna (adm.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s